gluten
Dieta

Gluten – szkodzi czy też nie?

Czy gluten jest szkodliwy, czy też pozytywnie wpłynie na nasz organizm? Okazuje się, że mieszanina białek, czyli gluten w ostatnich latach unikany jest przez ogromną ilość osób. Czy to prawda, że jest szkodliwy, czy też po prostu panuje taka moda? Jakie choroby powoduje gluten i w jakich produktach można go spotkać?

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych. Występują one w niemalże wszystkich zbożach. Warto wiedzieć, że gluten formuje się z glutein, a te powstają w czasie wyrabiania ciasta, mieszając mąkę i wodę. Gluten zwiększa elastyczność i zwięzłość pieczywa, co sprawia, że jest ceniony. Dodatkowo używa się go w wędlinach, żywności wysoko przetworzonej i wielu innych produktach. Czy jednak warto omijać gluten?

Czy gluten szkodzi?

Potencjalnie już od 50 lat gluten uchodzi za szkodliwy. W tym okresie bowiem rozpoczęto pracę nad modyfikowaną pszenicą. Dzięki temu stworzono gluten, który ma lepsze właściwości dla piekarzy oraz plantatorów. Niestety tego typu gluten jest szkodliwy. Jednakże gluten, który ma pochodzenie naturalne jest całkiem bezpieczny dla organizmu. Warunek jest jeden nie możemy być na gluten uczuleni, jeżeli chcemy bez żadnych konsekwencji go spożywać. Problem alergii jednakże dziś narasta, dlatego coraz większa ilość osób nie może jeść glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *