Jak pozbyć się 3 kg w tydzień? Czyli kuracja imbirowo – cynamonowa
Dieta

Jak pozbyć się 3 kg w tydzień? Kuracja imbirowo – cynamonowa

Choć głównymi składnikami mieszanki pozwalającej zgubić kilka zbędnych kilogramów jest imbir i cynamon, to jednak nie są to jedyne produkty. Warto jednak powiedzieć sobie nieco więcej o ich wpływie na dietę.

Cynamon reguluje cukier we krwi, co powoduje, że w organizmie nie gromadzi się tłuszcz. Tym samym cukry nie zmieniają się tłuszcze, wspierane zostaje przetwarzanie węglowodanów. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko otyłości.

Z kolei imbir zwiększa termogenezę, która pozwala na skutecznie spalanie tłuszczu. Zależność została potwierdzona naukowo. Zwiększa się również pH w żołądku, produkuje się więcej enzymów trawiennych. Imbir przyspiesza metabolizm (nawet o 20%).

Jak pozbyć się 3 kg w tydzień? Czyli kuracja imbirowo – cynamonowa

Składniki koktajlu odchudzającego

  • 50 ml jogurtu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka curry (zamiennie kurkuma – dla osób z problemami z wątrobą lub nerkami)
  • 1 łyżeczka miodu
  • czubata łyżeczka czarnej herbaty

Sposób przyrządzania

Do zaparzonej herbaty dodaj pół szklanki wody. Całość należy zagotować przez dwie minuty i odstawić na 15 minut aż przestygnie. Tak przygotowana herbata wydziela garbniki, które mają właściwości odkażające i odchudzające. Wytwarza się również puryna i rutyna dzięki którym uszczelniają się naczynia krwionośne.

Do całości dolewamy resztę wody i pozostałe składniki (prócz miodu i jogurtu). Następnie należy wszystko w takiej formie zagotować i zdjąć z ognia. Ponownie czekamy aż ostygnie. Po odcedzeniu dodajemy jogurt z miodem.

Taką herbatkę należy pić przez tydzień zamiast kolacji. Napój ma nie tylko właściwości odchudzające, ale i przyjemny smak. Dzięki niej zyskamy też więcej energii, oraz odporności..

2 thoughts on “Jak pozbyć się 3 kg w tydzień? Kuracja imbirowo – cynamonowa

  1. Imbir jest świetny jeżeli chodzi o odchudzanie. Trzeba się tylko przyzwyczaić, jeśli ktoś nie nawykł do ostrych smaków. Polecam!

Skomentuj kris Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *