mniszek lekarski w kuchni
Dieta

Mniszek lekarski – moc zdrowia z natury

Na łąkach i w ogrodach pojawiają się już pierwsze mlecze – mniszki lekarskie, które są bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne co sprawia, że na pewno warto wykorzystać je w kuchni. Z mniszka można zrobić zarówno sałatkę, nalewkę, wino, zupę a nawet smakowity koktajl.

Sposoby na mniszka w kuchni

Mniszek lekarski może być w naszej kuchni znakomitym uzupełnieniem diety, ale równocześnie głównym składnikiem dań i potraw. Cechuje się niewielką ilością kalorii, za to ma ogromną ilość witamin oraz składników mineralnych. Warto wspomnieć, że mimo swojego gorzkawego smaku idealnie pasuje do wielu potraw.

Wino z płatków mniszka

Sporządzając wino z płatków mniszka osiągniemy pyszny napój lekko alkoholowy, który jest bogaty w  witaminy A, D i E, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki niemu praca naszego układu pokarmowego stanie się regularna i prawidłowa. Wino z mniszka stymuluje produkcję kwasów żołądkowych i oczyszcza wątrobę z toksyn. Jest to również doskonały środek odtruwający, który pomaga w leczeniu niestrawności.

Napar i nalewka z kwiatów mniszka

Napar z kwiatów mniszka polecany jest wszystkim, a przede wszystkim cukrzykom. Nie zawiera on w sobie cukru, dzięki czemu obniża poziom glukozy we krwi. Z kolei nalewka z mlecza wspiera osoby, które zmagają się z infekcjami dróg moczowych a także z zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Mniszka lekarskiego można również zastosować w sałatkach, łącząc go z przeróżnymi składnikami. Znakomicie smakuje z pomidorami, czy ogórkami.

2 thoughts on “Mniszek lekarski – moc zdrowia z natury

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *