kaki
Zdrowie

Owoce kaki zabijają komórki rakowe

Kaki to owoc o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Jest nie tylko pyszny w smaku, lecz również bardzo zdrowy, dlatego z całą pewnością warto włączyć go do naszej codziennej diety. Dodatkowo, najnowsze badania dowiodły, że owoce kaki są wstanie niszczyć komórki nowotworowe.

Persymona, czyli kaki

Kaki zwane jest również jako persymona, zaś jego charakterystyczną cechą jest to, że jest znakomitym źródłem witaminy A, oraz witaminy C. Kaki ma również bardzo dużo związków fitochemicznych, które cechują się działaniem przeciwutleniającym. W jej składzie znajduje się także dużo błonnika, fenoli, oraz minerałów. Właściwości kaki docenili już dawni mieszkańcy Chin oraz Japonii. Na terenie Chin jest rośliną, owocem, który stosuje się w leczeniu różnorodnych schorzeń, również nowotworów.

Co zawiera w swoim składzie kaki?

Kaki cenione jest przede wszystkim dlatego, że zwiera bardzo wiele biologicznych związków aktywnych. Znajdziemy tutaj witaminę C, karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Ze względu na swój skład kaki stosowane jest w chińskiej medycynie do leczenia miejsc, które uległy ugryzieniu przez węża czy w sytuacji, kiedy skóra jest podrażniona. Napój z kaki obniża ciśnienie, zwiększa cierpliwość krwi a także leczy nowotwory.7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *