witamina D
Zdrowie

Witamina D i jej właściwości

Witamina D najczęściej kojarzona jest ze zdrowymi i mocnymi kośćmi, a także z profilaktyką krzywicy i osteoporozy. Niewielu z nas jednak wie, że witamina D zapobiega również choroby krążenia, cukrzycę, a nawet raka. Witamina D powinna znaleźć się również w diecie osób, które chcą nieco schudnąć, ponieważ pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Czym jest witamina D?

Witaminę D można określić jako grupę chemicznych związków:

  • witaminy D1 (kalcyferolu),
  • witaminy D2 (ergokalcyferolu)
  • witaminy D3 (cholekalcyferolu)

Witaminy te rozpuszczalne są w tłuszczach, a następnie z organizmu wydalane wraz z potem oraz moczem. Magazynowane są jedynie w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej.

 

Witamina D a kości i zęby

Najważniejszym zadaniem witamint D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej a także mineralizacji tkanki kostnej. Minerały te są niezbędne aby prawidłowo funkcjonował układ kostny i zęby. Oczywiście warto pamiętać, że regularne przyjmowanie witaminy D redukuje ryzyko  złamań osteoporotycznych. Jeżeli w organizmie występuje niedobór witaminy D wówczas to może dojść do zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu. Konsekwencją są bardzo groźne choroby na przykład krzywica, osteopenia i osteoporoza.

Witamina D a nowotwory

Witamina D zapobiega również rozwojowi raka, a przede wszystkim raka:

  • prostaty,
  • sutka,
  • jajnika,
  • płuc,
  • czerniaka
  • jelita grubego

Hamuje namnażanie się komórek rakowych, a także wspiera namnażanie naczyń krwionośnych, które uniemożliwiają rozwój guza. Dodatkowo przyczynia się do śmierci komórki rakowej w organizmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *