aronia
Dieta

Właściwości zdrowotne aronii

Często bardzo małe i niepozorne owoce czy nawet pestki skrywają duże bogactwo składników odżywczych oraz witamin bardzo wartościowych dla naszego organizmu. Warto zatem przyjrzeć się sokowi z aronii, a jeszcze lepiej mieć go przez cały rok w domu. Owoce te są bowiem bogate w witaminy oraz związki roślinne, wpływające bardzo korzystnie na nasz organizm. Przede wszystkim pomagają nam chronić się przed różnymi niebezpiecznymi chorobami, typu miażdżyca czy też rak. Każdy z nas z pewnością wie jak smakuje sam sok czy też owoce oraz jak wyglądają. Sok z tych owoców świetnie się sprawdzi przy problemach z nadciśnieniem, nowotworem, miażdżycą oraz schorzeniami oczu.

Aronia dla zdrowia

Aronia zawiera duże ilości witaminy P, broniącymi nas przed bakteriami, grzybami, wirusami, jak również szkodliwym działaniem słońca czy inwazją insektów. Zawierają duże ilości różnych przeciwutleniaczy, które zmniejszą ilość wolnych rodników, hamując tym samym rozwój chorób nowotworowych. Możemy mieć również wzmocnione i uealastycznione naczynia krwionośne. Dodatkowo reguluje się ich przepuszczalność oraz uszczelniają ich ściany. Dzięki zawartościom wielu witamin zmniejszają także szansę na jaskrę czy zaćmę czy też degenerację plamki żółtej na siatkówce oka. Poprawiają jakość naszego widzenia. Warto również wspomnieć o tym, iż obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają poziom tego dobrego. Aronię można przygotować na wiele różnych sposobów po to, aby straciła swój cierpki smak. Częściej powinny ją zajadać osoby pracujące dużo przy komputerach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *