jeżyna
Zdrowie

JEŻYNA i jej właściwości zdrowotne

Właśnie rozpoczął się sezon na jeżyny. Często powinniśmy po nie sięgać ponieważ jeżyny posiadają ogromną ilość prozdrowotnych właściwości. Zawierają ogromną ilość silnych antyoksydantów, które to chronią nas przed bardzo groźnymi chorobami, a nawet przed nowotworami. Dodatkowo zawierają również wiele błonnika, zaś ten zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jeżyna, ożyna lub ostrężyna

Jeżyna zwana jest często jako ożyna lub ostrężyna, zaś swoim wyglądem przypomina malinę, pomimo, że jej pędy są większe i o wiele bardziej kolczaste. Owoce jeżyny są ciemnofioletowe lub czarne. Wedle medycyny ludowej z jeżyny wytwarza się sok, który stosowany jest jako idealne wzmocnienie organizmu, a także ochrona przed przeziębieniami. Wywar można również stosować przy stanach gorączkowych i grypie.

Jeżyna a nowotwory

Jeżyna w medycynie naturalnej stosowana jest bardzo często w walce z nowotworami, a także w leczeniu profilaktycznym. Dzieje się tak dlatego, że te owoce są bardzo bogate w przeciwutleniacze, zaś te niszczą szkodliwe wolne rodniki, które zmieniają DNA a tym samym uszkadzają komórki i wywołują choroby nowotworowe.

Jeżyny a choroby oczu

Jeżyny to owoce, które również pomagają nam w chorobach oczu. Zawierają w swoim składzie dużo witaminy E oraz C dlatego też zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Dodatkowo zmniejszają stany zapalne siatkówki oka i obniżają wysokie ciśnienie krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *