orzechy tygrysie
Dieta

Orzechy tygrysie i ich właściwości zdrowotne

Migdały ziemne, chufa to nic innego jak orzechy tygrysie. Są to bulwy rośliny Cyperus esculentus, które na terenie Hiszpanii cieszą się ogromną popularnością. Cechują się smacznym migdałowo – kokosowym smakiem, zaś pod względem właściwości leczniczych stanowią bardzo cenny składnik diety.

Orzechy tygrysie dostarczają dużo:

  • Błonnika
  • Witaminy E
  • Manganu
  • Cynku
  • Skrobi opornej
  • Miedzi

Jakie wartości odżywcze mają orzechy tygrysie?

Skład chemiczny orzechów tygrysich łączy w sobie cechy orzechów i bulw. Tym samym zawierają one znaczne ilości wody oraz niewielkie ilości tłuszczu czy też białka. Są o wiele mniej kaloryczne aniżeli nasze rodzime orzechy włoskie czy laskowe.

Podstawowym składnikiem jest błonnik i skrobia. Zawarte są tutaj również jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które to stanowią ok. 60% wszystkich kwasów tłuszczowych jakie zawarte są w orzechach tygrysich.

Pod względem kwasów tłuszczowych orzechy tygrysie nieco przypominają oliwę z oliwek, orzechy macadamia i awokado. W przeciwieństwie do orzechów, które rosną w Polsce nie są dla nas dobrym źródłem białka ponieważ mają go bardzo małe ilości. Ich zasadniczą zaletą jest to, że są bardzo niskokaloryczne, co sprawia, że zajadać się może nimi każdy, nawet osoby przebywające na diecie odchudzającej. Zawierają cynk, żelazo, potas, wapń i mangan, dlatego pozytywnie wpływają na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *