opalanie
Dieta

Jak przygotować się do opalania?

Jeżeli latem pragniesz mieć piękną, zdrową i lekko opaloną skórę powinnaś właściwie przygotować się do zabiegu opalania. Opalenizna nie tylko będzie podkreślać Twoją urodę, ale również pozostanie na długi czas, nawet jeśli zawita już jesień. Dodatkowo odpowiednie przygotowanie do opalania nie tylko przyśpieszy ten proces, ale również sprawi, że unikniemy poparzeń i podrażnień na skórze.

W jaki sposób przygotować się do opalania?

Niestety słońce przyśpiesza proces starzenia się skóry, nadmiernie ją wysusza, a także sprawia, że występują podrażnienia. Dodatkowo promieniowanie UV wywołuje niekorzystne zmiany w fibroblastach czyli w tych komórkach które odpowiedzialne są za wytwarzanie kolagenu i elastyny. Skóra przestaje być jędrna i napięta dlatego jeśli chcesz się opalać powinnaś o nią właściwie zadbać. Okazuje się, że nie wystarczy jedynie zastosować krem do opalania i już można leżeć na plaży nawet kilka godzin.

Dieta w czasie opalania

Niewiele osób wie, że przygotowując się do opalania liczy się nasza dieta. Już około dwa miesiące wcześniej należy pomyśleć aby zacząć spożywać właściwe pokarmy. Dieta zapewniające nie tylko szybkie i piękne ale przede wszystkim zdrowe opalanie powinna być bogata w przeciwutleniacze, dzięki którym doskonale chronimy skórę przed wpływem wolnych rodników. Oczywiście najsilniejszym przeciwutleniaczem jest beta karoten, który odkłada się w naskórku i chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Warto więc sięgnąć po pomidory, marchew, dynię, morele oraz brzoskwinie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *