cukier
Dieta

Sól i cukier a odchudzanie – białą śmiercią?

Kto z nas nie lubi słodyczy i rzeczy słonych? Cukierki, batoniki, ciasta, czekolady, chipsy, słone orzeszki, czy jesteśmy im w stanie odmówić, gdy wołają do nas tak głośno ze sklepowych półek? Jak powstrzymać się takim smakołykom? Gdybyśmy byli świadomi jak negatywny mają wpływ na nasze zdrowie, zdecydowanie podchodzilibyśmy dużo bardziej racjonalnie do tematu. Biała śmierć, takie określenie krąży po Internecie i odnosi się do soli jak i cukru. Sól zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie. Powoduje to, że „zwiększamy swoją objętość” i ważymy więcej, a co za tym idzie, wyglądamy grubiej. Ponadto przyczynia się do nadciśnienia, przeciąża nerki i prawdopodobnie ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II i otyłości.

Co negatywnie wpływa na zdrowie?

Cukier również w za dużej ilości może nam zaszkodzi. Jest uzależniającą substancją. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej, a są przyczyną zażywania zbyt dużej ilości tego słodziwa. Wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Przyczynia się do negatywnego funkcjonowania mózgu, powoduje senność i wpływa na spadek zdolności oceny i zapamiętywania. Nadmierne spożywanie cukru powoduje zachwianie równowagi w naszym ciele i pobieranie dotąd magazynowanych minerałów, co często widzimy poprzez próchnicę zębów i problemy z kośćmi. Warto więc zacząć zwracać szczególną uwagę na naszą dietę i nie przesadzać. Nadmiar tych dwóch szkodliwych substancji odbija się mocno na naszym zdrowiu. Ze wszystkiego należy racjonalnie i z  głową korzystać, nie przesadzać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *