magnez
Zdrowie

Najlepsze źródła magnezu

Jednym z naturalnych źródeł magnezu są produkty zbożowe, a przede wszystkim kasza gryczana. Warto wymienić również warzywa strączkowe, szpinak, ser żółty, oraz owoce morza, czekoladę, kakao i banany. Magnez występuje również w owocach i warzywach, które to produkowane są w gospodarstwach ekologicznych.

Jak wybierać produkty z największą ilością magnezu?

Jeśli wybierasz produkty, w ten sposób aby miały one w swoim składzie jak największą ilość magnezu, warto wiedzieć, że zawartość tego pierwiastka zmniejszają nawozy sztuczne a także inne substancje o charakterze chemicznym, które stosowane są w masowych uprawach.

Aby warzywa i owoce dostarczyły nam jak największej ilości magnezu należy jeść je na surowo. Jeśli gotujemy je w wodzie wówczas tracą nawet 30 % magnezu. Oczywiście wybierając tego typu produkty warto zwrócić również uwagę na ich kaloryczność. Naturalne jest, że jeśli od czasu do czasu zjesz trochę czekolady, nie przytyjesz, jednakże nie możesz stosować jej jako główne źródło dostarczania magnezu do swego organizmu.

Magnez trudno przedawkować

Magnez jest pierwiastkiem, który jest trudno przedawkować. Jeśli jest go dużo w organizmie, to jednak jest nieco słabiej przyswajalny. Warto również wiedzieć, że nadmiar magnezu jest usuwany z organizmu, dlatego nie możemy go przedawkować. Zawsze jednak, kiedy przyjmujemy suplementy diety, warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty. Pamiętaj także, że najbardziej wartościowy jest magnez z naturalnych źródeł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *