Chrzan znany jest od wieków. Szeroko stosowały go nasze babcie i prababcie. Warto wiedzieć, że wykorzystywały one chrzan nie tylko, jako przyprawę, ale także w celach leczniczych. Roślina ta ma szereg związków, które pozytywnie wpływają na drogi oddechowe. Warto wiedzieć, że syrop chrzanowo-miodowy, bądź też syrop chrzanowo-miodowy z dodatkiem soku z mali potrafi skutecznie leczyć chore zatoki.
Jak przygotować syrop chrzanowo-miodowy?
Aby przygotować syrop chrzanowo-miodowy potrzebujemy następujące składniki:
- 100 gramów świeżych korzeni chrzanu
- 150 gramów miodu pszczelego. Dobrze sprawdzi się miód lipowy lub spadziowy, produkowany z drzew iglastych.
- Pół szklanki ciepłej, gotowanej wody
Korzenie chrzanu obieramy ze skórki. Następnie trzemy je na tarce o bardzo drobnych otworach. Następnie zalewamy chrzan ciepłą, lecz niegorącą wodą. Specyfik pozostawiamy na około dwie godziny. W następnej kolejności przecedzamy chrzan przez gazę, a do płynu dodajemy miód. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.