To co jemy ma ścisły związek na to jakimi zdolnościami umysłowymi się wyróżniamy. Tym samym jeśli pomimo upływu lat chcemy wyróżniać się doskonała pamięcią i koncentracją warto zapewnić organizmowi odpowiednią dozę witamin i minerałów. Jakie jedzenie jest odpowiednie dla prawidłowej pracy mózgu?
Wpływ diety pamięć
Niezwykle ważne znaczenie dla naszej pamięci i pracy mózgu ma dieta. Odpowiednio dobrany pokarm stymuluje enzymy i wpływa na intelektualne funkcje mózgu. Niezwykle ważne dla naszego mózgu, jeśli chcemy aby pracował on idealnie są węglowodany złożone. Warto wiedzieć, że mózg wykorzystuje niemalże połowę glukozy we krwi, zaś źródłem glukozy są właśnie węglowodany. Oczywiście nie znaczy to że należy jeść w dużych ilościach cukier, ponieważ węglowodany znajdziemy w ziarnach zbóż, kaszy, fasoli czy też w ziemniakach.
Witaminy korzystne dla pracy mózgu
Dla adekwatnej pracy mózgu niezwykle ważne są witaminy z grupy B a także nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ich najbardziej bogatym źródłem przede wszystkim są ryby i oleje. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego, zaś ich niedobór powoduje osłabienie pamięci czy też kłopoty z koncentracją.
Niezwykle ważna jest również odpowiednia ilość choliny, której źródłem jest lecytyna. Poprawia ona pamięć, zaś jej niedobór sprawia, że jesteśmy ospali, zmęczenie i następuje spadek zdolności pamięciowych. Lecytynę możemy kupić zarówno jako suplement diety, ale także występuje ona w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy.