cebula
Dieta

Dlaczego warto jeść cebulę?

Chociaż może się ona kojarzyć z nieprzyjemnym zapachem z ust, to jednak w rzeczywistości cebula jest warzywem wskazanym do spożywania jak najczęściej. Może nie przed wyjściem na randkę i nie przed spotkaniem biznesowym, ale jak najbardziej powinna się ona znaleźć w codziennym menu człowieka. Dlaczego? Powodem jest oczywiście zdrowotny wpływ na samopoczucie człowieka oraz na wiele aspektów jego funkcjonowania.

Cebula-wartościowe warzywo

Cebula jest warzywem, które obecnie nie rośnie dziko, ale nie zawsze tak było. Niegdyś bowiem czymś naturalnym była możność spotkania cebuli właśnie w stanie naturalnym. Jak wpływa ona na ludzkie zdrowie, jakie prozdrowotne składniki można w niej spotkać? Nie każdemu smakuje, aczkolwiek także za specyficzny smak jest ona ceniona. Dodaje bowiem tego smaku wielu potrawom. Na pewno również cebula jest bardzo mocno ceniona z uwagi na zawartość sporej ilości kwasu foliowego, ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego oraz na sporą ilość witaminy C. Ponadto także mamy do czynienia z dostarczaniem do ludzkiego organizmu sporej ilości żelaza, wapnia oraz białka.

Skład cebuli

W składzie cebuli możemy znaleźć flawonoid o nazwie kwertycyna, która bardzo korzystnie wpływa na opóźnienie procesów starzenia zachodzących w ludzkim organizmie. Owa kwertycyna regeneruje także witaminę E oraz chroni ludzki organizm przed działaniem wolnych rodników. Z drugiej strony warzywo to nie zawiera w sobie żadnego tłuszczu jak również nie znajdziemy w niej sodu, co oczywiście należy przyjąć jako bardzo pozytywny aspekt. Tym samym jak najbardziej cebulę należy uważać za warzywo powodujące bardzo korzystne zmiany w organizmie człowieka. Najczęściej wskazuje się na to, że dzięki zwiększonej ilości cebuli w diecie, zwiększeniu ulega odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Poza tym również cebulę można stosować w odniesieniu do różnego rodzaju schorzeń. Między innymi możemy tutaj wskazać na owrzodzenie żołądka, na miażdżycę, osteoporozę, nadciśnienie tętnicze, grzybicę, cukrzycę jak również i nowotwory o bardzo zróżnicowanym podłożu.

Dlaczego warto?

Dzięki stosowaniu cebuli w codzienności będziemy mogli mówić o zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zawałów serca jak również i innych chorób układu krążenia. Okłady z cebuli mogą pomagać w różnych problemach skórnych. Stosuje się je w obliczu odmrożeń, w obliczu oparzeń, przy zmianach trądzikowych czy też przy występowaniu czyraków. Najbardziej zdrowym zwyczajem jest oczywiście spożywanie cebuli w jej stanie surowym, bez żadnego przetwarzania. Niemniej jednak jak najbardziej polecane jest także spożywanie chociażby zupy cebulowej, a zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. To  popularne warzywo jest przez wiele osób niedoceniane, a tymczasem zawiera w sobie bardzo wiele dobroczynnych działań, dzięki którym człowiek może odznaczać się lepszym stanem swojego zdrowia jak również i znacznie lepszym samopoczuciem na co dzień. Bardzo dobrze jest zatem ją umieścić w swoim codziennym jadłospisie i dodawać do różnego rodzaju potraw, aby być po prostu zdrowszym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *