Czarnuszka to pełnia zdrowia dla naszego organizmu, ponieważ te niewielkie ziarenka, zawierają w swoim składzie ogromną ilość witamin, minerałów oraz związków. Czarnuszka ma bardzo silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe, a także antyoksydacyjne. Zaznaczyć należy, że zawiera cenne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, flawonoidy, białka, olejki eteryczne a także alkaloidy.
Dlaczego warto pokochać czarnuszkę?
- Czarnuszka wzmacnia układ odpornościowy, pobudza go do prawidłowej pracy, co sprawia, że warto sięgnąć po nią szczególnie w okresie zimy, a także okresach przejściowych.
- Znakomicie poprawia samopoczucie osobom borykającym się z alergią. Warto stosować olej z czarnuszki około 6 tygodni, w okresach kiedy nasila się alergia, ponieważ jest znakomitym antyhistaminikiem.
- Pomoże pokonać anemię, ponieważ podnosi poziom hemoglobiny oraz erytrocytów.
- Działa antybakteryjnie, antygrzybiczo i antywirusowo. Dzieje się tak ponieważ zawiera bardzo dużo tymochunonu, a ten hamuje wzrost patogenów w tym candidę.
- Czarnuszka ma też działanie przeciwpasożytnicze. Olej ma znakomite działanie wśród dzieci borykających się z tasiemcami, czy owsikami. Jest też skuteczna przy zakażeniu przywrą i włośniu krętym.
- Chroni przed skutkami promieniowania, co jest ważne przede wszystkim dla pacjentów poddanych chemioterapii.
- Skutecznie pomaga nam także zwalczyć nadciśnienie i zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów.
- Przeciwdziała również tworzeniu się w nerkach kamieni.
- Dla żołądka ma działanie przeciwwrzodowe, ponieważ powoduje produkcję mucyny.