natto
Zdrowie

Natto, czyli soja sfermentowana

Każdy z nas zna soję i jej pozytywne dla zdrowia właściwości. Jednakże niewielu z nas zna natto, czyli soję o charakterze sfermentowanym. Rzec można że jest to kuzynka fasoli, której właściwości zdrowotne zostały odkryte niedawno. Jakie właściwości dla naszego organizmu ma natto? Czy warto je włączyć w codzienną dietę?

Natto zdrowa kuzynka fasoli

Natto to tradycyjny, znany od dawna produkt w Japonii. Wytwarza się go w wyniku dodania do gotowanej soi bakterii Bacillus natto. W czasie procesu fermentacji wytwarza się enzym nattokinaza. Ma on zdolność rozrzedzania krwi, co sprawia, że zapobiega powstawaniu zakrzepów. Natto  zostało przebadane przez wielu naukowców, przez co potwierdzono, że jest bardzo skuteczne w regulowaniu lepkości i gęstości krwi. Dodatkowo nie powoduje, żadnych niepożądanych objawów w postaci drażnienia śluzówki żołądka.

Natto doskonale przyswajalne przez organizm

Natto to doskonały pokarm, który znakomicie oddziałuje na nasz cały organizm. To bardzo dobre źródło fitohormonów przez co warto aby po ten produkt sięgnęły kobiety w okresie klimakterium i menopauzy. Warto zaznaczyć, że zawiera ona również dużą ilość witaminy K2 a także witaminę D3. Natto jest nie tylko znakomicie przyswajalne przez organizm a dodatkowo jest świetnym prebiotykiem dla naszego organizmu. Chroni przed powstawaniem w organizmie złogów a dodatkowo sprawia, że cieszymy się lepszym zdrowiem i samopoczuciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *