Kozieradka to roślina bardzo często wykorzystywana zarówno w kuchni, kosmetyce jak i w lecznictwie. Ma niezwykłe właściwości dzięki czemu zarówno obniża poziom cukru we krwi, jak i stanowi znakomite antidotum na wypadające włosy. W kuchni uchodzi za aromatyczną przyprawę, która potrawą dodaje smaku.
Kozieradka, czyli Boża Trawka
Kozieradkę można spotkać w klimacie umiarkowanym, a także w Polsce. Bardzo często określana jest mianem Bożej Trawki, kwitnie w lipcu oraz czerwcu. Zioło cenione jest przede wszystkim w medycynie alternatywnej, ponieważ jest znakomitym lekiem na wiele dolegliwości. Stosować ją można w problemach z układem pokarmowym a także ze zmianami skórnymi. Znakomicie zmiękcza skórę, jest skuteczna przy czyrakach, cystach i tym podobnych dolegliwościach.
Warto zaznaczyć, że kozieradka obniża również poziom cukru we krwi, a także sprawia, że następuje opóźnienie wchłaniania się węglowodanów i w konsekwencji transport glukozy. Roślina zmniejsza też ciśnienie krwi, oraz łagodzi zmniejsza również stany zapalne i infekcje.
Źródło witamin i minerałów
Oprócz tego, że kozieradka ma także właściwości wykrztuśne co oznacza, że pomaga przy chorobach zatok i płuc, jest także świetnym źródłem witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera znaczne ilości selenu, żelaza, krzemu. Ma silne działanie usuwania alergenów z układu oddechowego, a także toksyn z dróg moczowych. Uważana jest również za afrodyzjak, ponieważ podnosi poziom testosteronu. Może być stosowana zewnętrznie, w formie okładów, płukanek a takżę działa przeciwzapalnie i przeciwświądowo.