Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw, jednakże jej wysoka cena wynika nie tylko z doskonałego smaku ale i wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Wanilia to wyjątkowy smak, aromat, a także właściwości zdrowotne, co sprawia, że chętnie stosujemy ją w kuchni. Nie wolno jednak mylić cukru waniliowego z wanilinowym, ponieważ jest on szkodliwy.
Wanilia – ceniona przyprawa
Wanilia jest rośliną, która wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Ciemne, wąskie strączki to jej owoce, zaś ich właściwości znane były już wśród Azteków. Obecnie głównym producentem jest Madagaskar i stąd też pochodzi wanilia najlepszej jakości. Uważa się, że im starsza jest wanilia tym ma lepszy smak i ceniona jest ze względu na doskonałe właściwości zdrowotne.
Jakie właściwości zdrowotne ma wanilia?
Wanilia ma nie tylko znakomity smak i piękny aromat, ale również cechuje się znakomitymi właściwościami dla naszego zdrowia i samopoczucia. Najważniejsze jest to, że zarówno wanilia, jak i produkowany z niej olejek waniliowy, mają właściwości uspokajające. Wanilia pomaga więc pozbyć się stresu oraz rozładować napięcia. Jak dowodzą badania ten zapach rozpyla w ludziach pozytywne uczucia. Przeprowadzone w szpitalach badanie udowodniło, że rozpylenie wanilii na poczekalni, zmniejszyło strach i niepokój pacjentów.
Wanilia pomaga również osobom, które borykają się z problemem bezsenności. Warto zastosować więc ją w sypialni, a tym samym ułatwić sobie zasypianie. Wdychanie wanilii sprawia, również że lepiej pracuje nasz mózg. Dzięki temu czujemy się bardziej skoncentrowani, lepiej przyswajamy nowe informacje i szybciej uczymy się.