We współczesnej dobie jest to jedno z bardziej powszechnych schorzeń, z jakim możemy się zetknąć. Zespół jelita drażliwego na chwilę obecną dotyka około 20% osób na całym świecie. Jest to wprawdzie dolegliwość, z którą można funkcjonować, aczkolwiek na pewno jest ona dosyć uciążliwa. W każdym przypadku można mówić o nieco innym przebiegu choroby, a tym samym również owe dolegliwości będą dosyć zróżnicowane. Tak naprawdę jeśli mówimy o zespole jelita drażliwego, to należy wskazać na trzy rodzaje owego schorzenia. Można mówić o postaci wzdęciowo- bólowej, można mówić o postaci zaparciowej jak również o postaci biegunkowej.
Czym jest schorzenie?
Jak można się domyślić z samej nazwy schorzenia, w odniesieniu do każdego rodzaju zespołu jelita drażliwego możemy mówić o dosyć wyraźnych symptomach. Ponadto również do pojawiających się objawów choroby można także zaliczyć refluks żołądkowo-przełykowy, aczkolwiek ten nie występuje w każdym przypadku. Najczęściej możemy mieć do czynienia z postacią bólowo- wzdęciową. Oczywiście nie jest łatwo właściwie zdiagnozować owe schorzenie. Niemniej jednak wiedza na jego temat pozwoli do tej diagnozy się zbliżyć i pozwoli też na pewno na uniknięcie różnych nieprzyjemnych dolegliwości. Jeśli mamy do czynienia z zespołem jelita drażliwego to na pewno zaleca się, aby w jak największym stopniu ograniczyć spożycie alkoholu.
Dieta przy chorobie
Poza tym ważne jest to, aby posiłki spożywać w zbliżonych porach oraz aby spożywać je w spokojnej atmosferze. Należy poza tym ograniczyć spożywanie węglowodanów, należy zadbać o higienę snu kładąc sie w okolicach godziny 22, należy unikać spożywania czegokolwiek w późnych godzinach wieczornych, Kolejnym z ważnych wskazań jest ograniczenie spożywania nabiału jak również ograniczenie spożywania produktów z pszenicy, które powodują powstawania wzdęć. Warto także wiedzieć, co może wywołać dolegliwości, jakie czynniki mogą spowodować ich nasilenie. Na pewno do tych czynników można zaliczyć spożywanie napojów gazowanych, na pewno wpływa na to żywność przetworzona, obfite oraz tłuste posiłki, które zawierają duże ilości białka oraz tłuszczu jak również takie produkty jak rośliny strączkowe, kapusta oraz wcześniej wspomniane produkty zawierające pszenicę.
Produkty które warto zastosować
Wskazano na niektóre produkty w pewnym skrócie. Tak naprawdę jeśli ktoś ma do czynienia z ową dolegliwością, to dobrym rozwiązaniem jest dokładne zapoznanie się z listą produktów, które nie są zalecane, które powodują powstawanie niechcianych dolegliwości. Jeśli dana osoba nie będzie się do pewnych zaleceń stosować, to należy liczyć sie z tym, że dolegliwości będą się nasilać i będą coraz bardziej dokuczliwe. Tym samym na pewno warto o siebie zadbać, warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne oraz produkty, które są spożywane każdego dnia. Takie podejście pozwoli na znaczące ograniczenie pojawiających się dolegliwości i tym samym będziemy mogli mówić o znacznie lepszym samopoczuciu na co dzień. Wszakże każdy chce odznaczać się owym dobrym samopoczuciem i po prostu cieszyć się życiem.