Dania smażone, pieczone, grillowane. Lubmy jeść niezdrowo. W związku z tym dania z parowaru mimo iż zdrowe mogą wydawać nam się mało atrakcyjne. Nic bardziej mylnego. Właśnie to urządzenie powoduje, że na naszym stole możemy mieć nie tylko zdrowy, lekki, ale i smaczny obiad.
Parowar – co nam daje?
Jak sama nazwa wskazuje to urządzenie służy do gotowania na parze. Zazwyczaj ma kilka pięter, dzięki czemu w jednym czasie możemy przyrządzić składniki na caly obiad (mięso, ziemniaki, warzywa itp.). Pojemniki porowaru inaczej nazywane są sitkami.
Na rynku mamy wiele modeli parowarów. Niektóre działają na gaz, czy indukcje, inne są elektryczne. Aktualnie mamy wiele modeli, które są energooszczędne, dzięki czemu zyskamy nie tylko zdrowie, ale i pieniądze. Parowar służy jednak przede wszystkim do zachowania naturalnego smaku, aromatu, i koloru potraw. Ponadto nie tracą cennych wartości odżywczych tak jak ma to miejsce w przypadku gotowania, czy smażenia. Krótko mówiąc dzięki temu urządzeniu mamy szybki i zdrowy obiad. Dowód? Ziemniaki można przygotować w tym urządzeniu nie dłużej, niż 15 minut.
Z parowaru można przyrządzić wiele potraw. Postanowiliśmy przedstawić sposób przyrządzenia kilku z nich.
Łosoś z mango i chili
To urządzenie jest idealne do przyrządzania ryb. Najpierw przygotuj marynatę np. z oliwy z oliwek, czy ulubionych ziół i natrzyj nią rybę. Następne na ok. 12 minut umieść łososia w parowarze. W osobnym sitku ugotuj ziemniaki.
W międzyczasie przygotuj jedno mango, pół chili, mała szalotkę, odrobine cukru i sok z cytryny i oliwy. Kolejny krok to pokrojenie mango, chili i szalotki w drobne kosteczki. Wszystko to należy dokładnie zmiksować. Na koniec należy dodać soku z cytryny cukier i oliwę. Tak przygotowaną salsę wyłóż na łososia. Ugotowane ziemniaki można posypać koperkiem. Tak podana ryba jest inna niż wszystkie, warto spróbować.
Roladki z kurczaka
Na początek należy umyć i osuszyć filety z kurczaka. Następnie lekko roztłucz, aby można było je dobrze zwinąć. Rozbite mięso przypraw ziołami. W międzyczasie w paski pokrój ogórki kiszone, cebulkę, świeżą czerwoną paprykę i marchewkę.
Warzywa wymieszaj, a następnie taki farsz zwiń w roladki fileta i zawiń do foli aluminiowej. Mięso powinno gotować się w parowarze nie dłużej, niż 20 minut. Do tak podanego kurczaka można zaserwować ziemniaki, ryż, lub kaszę – również przygotowane w parowarze. Przełóż do parowaru i gotuj na parze przez około 20 minut. Do kurczaka możesz podać ziemniaki, ryż lub kaszę – również przygotowane w parowarze.
Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowując ciasto należy zmieszać 2 szklanki mąki z 1 szklanką gorącej wody (można też kupić gotowe). Następnie filet z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone kawałki mięsa przypraw ulubionymi ziołami.
Przygotowane ciasto należy pokroić na małe kwadraty. Na ich podwójną warstwę wyłóż kawałek kurczak, odrobinę suszonych pomidorów, oraz ser feta. Zwróć uwagę, aby ciasto było zlepione. Tackę od parowaru wyłóż folią aluminiową, a następnie poukładaj na nią pierożki. Wszystkie składniki należy gotować nie dłużej, niż 25 minut. Całość można podać np. z sosem sojowym, lub świeżymi ziołami.
Mniam 🙂
Łosoś na zdjęciu nie wygląda jakby był robiony na parze
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!