Ekożywność oznacza po prostu, żywność produkowaną w sposób ekologiczny. Są to wszelkie produkty, które powstały wedle wytycznych rolnictwa ekologicznego. Ten rodzaj produkcji całkowicie eliminuje pestycydy, a także wykorzystuje jedynie naturalny nawóz. Warto wspomnieć, że w procesie produkcji żywność monitorowana jest na każdym etapie i pod żadnym względem nie jest modyfikowana genetycznie.
Zalety żywności ekologicznej
Ekożywność cechuje się bardzo dużą ilością zalet, co sprawia, że stała się niezwykle modna w XXI wieku. Bez wątpienia zaletą ekożywności jest jej naturalność, a także wysoka jakość wszystkich produktów. Kontrolerzy zwracają uwagę na jej jakość na każdym etapie produkcji, a żeby uzyskać certyfikat producenci muszą spełnić bardzo wielką ilość założeń i wymogów.
Najważniejsze jest to, że ekożywność nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Nie znajdziemy w niej hormonów wzrostu, antybiotyków, czy też pestycydów, a to stanowi fakt, iż uznać ją można za bardzo zdrową. Oczywiście w takiej żywności nie ma także konserwantów, barwników, czy też stabilizatorów. Jeśli kupujemy tego typu produkty nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również chronimy inne organizmy żywe i pozytywnie wpływamy na ekosystem.
Wady zdrowej żywności
Zdrowa żywność jest praktycznie pozbawiona wad. Jedną kluczową jest jej cena. Stosunkowo wysoka może nieco odstraszać nas od dokonania zakupu. Jednakże warto wydać nieco więcej pieniędzy i zadbać o swoje zdrowie, samopoczucie, a także zdrowie całej rodziny. Ekożywność pozwala nam zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób.