Related Articles
Sól i cukier a odchudzanie – białą śmiercią?
Kto z nas nie lubi słodyczy i rzeczy słonych? Cukierki, batoniki, ciasta, czekolady, chipsy, słone orzeszki, czy jesteśmy im w stanie odmówić, gdy wołają do nas tak głośno ze sklepowych półek? Jak powstrzymać się takim smakołykom? Gdybyśmy byli świadomi jak negatywny mają wpływ na nasze zdrowie, zdecydowanie podchodzilibyśmy dużo bardziej racjonalnie do tematu. Biała śmierć, […]
Czy siarczyny w żywności szkodzą?
Siarczyny bardzo często możemy spotkać w żywności. Znajdują się w wielu przetworach spożywczych, suszonych owocach, warzywach, czy też mięsie. Dwutlenek siarki jest świetnym konserwantem, przeciwutleniaczem, dlatego często stosuje się go w procesie produkcyjnym. Zapobiega on psuciu się żywności, chroni ją przed ciemnieniem i sprawia, że nadaje się dłużej do spożycia. Czy siarczany są bezpieczne dla […]
Jak dbać o wzrok?
Wzrok mamy tylko jeden. To naturalne, że wraz z upływem czasu będziemy mieli do czynienia z pogorszeniem jakości widzenia. Oczywiście w przypadku niektórych osób dobrą jakość wzroku można zachować bardzo długo, ale są osoby, które są w tym względzie obciążone genetycznie i w pewnym momencie będą prawdopodobnie mieć do czynienia z różnymi chorobami wzroku. Jednakże […]