Dieta

Chcesz schudnąć? Sięgnij po przyprawy!

Czy przyprawy mogą okazać się skutecznym sojusznikiem w walce z nadwagą? Zdecydowanie tak. Poznaj zdrowotne właściwości przypraw i już dziś włącz je do swojej codziennej diety.

Sól i pieprz – oto dwie, najczęściej używane przyprawy. Wbrew pozorom zdecydowana większość osób nie tyle ogranicza się wyłącznie do wspomnianej soli i pieprzu, ale nawet nie zdaje sobie sprawy z ilości powszechnie dostępnych przypraw. Czy ich zastosowanie ma wpływ wyłącznie na smak i zapach potraw? Zdecydowanie nie; przyprawy – zwłaszcza te o ostrym smaku – posiadają bowiem liczne właściwości zdrowotne, które nierzadko odgrywają bardzo znaczącą rolę w procesie odchudzania, poprawy metabolizmu czy nawet ogólnej kondycji organizmu. Po które przyprawy sięgnąć, by bez zbędnego wysiłku zrzucić kilka kilogramów?

Cynamon

Jedna ze słodszych przypraw, używana zarówno w formie dodatku do deserów, jak i do kawy czy ciast. Cynamon posiada właściwości silnie rozgrzewające, a tym samym pobudza enzymy uczestniczące w metabolizmie węglowodanów. Ponadto wykazuje on właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, antyalergiczne, wiatro- i moczopędne. W jego składzie znajdziesz spore ilości błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia i manganu. Po cynamon powinny sięgnąć więc zarówno osoby zmagające się ze zbyt wysoką wagą ciała, jak i ludzie cierpiący z powodu obniżonego poziomu naturalnej odporności organizmu.

Chilli

Nic tak nie podkręca metabolizmu jak kapsaicyna, czyli naturalna substancja nadająca ostry smak papryczkom chilli. To właśnie ona jest w stanie przyspieszyć spalanie tłuszczu i dodatkowo dodać Ci energii na dobrych kilka godzin! Oczywiście działanie kapsaicyny zawartej w surowych papryczkach chilli, niczym nie różni się od działania tej samej substancji, dostępnej w formie sproszkowanej przyprawy. Do czego dodawać chilli? Przede wszystkim do mięs, gulaszów i gęstych, pożywnych zup warzywnych. Nowy, ciekawy smak uzyskasz także po dodaniu chilli do filiżanki gorącej czekolady czy kawy.

Imbir

Imbir to kolejna przyprawa wykazująca silne właściwości rozgrzewające. W imbirze – podobnie jak we wspomnianych papryczkach chilli – zawarta jest kapsaicyna, która umożliwi przyspieszenie procesu spalania tłuszczów. Ponadto imbir pobudza produkcję soków trawiennych, a więc polecany jest zwłaszcza tym z nas, którzy cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Po imbir powinny również sięgnąć osoby mające problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, gdyż przyprawa ta działa przeciwobrzękowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *