W XXI wieku wiele osób musi borykać się zarówno z cukrzycą, jak i dną moczanową. Jaka dieta będzie najbardziej optymalna dla organizmu, który musi się borykać z tego typu dolegliwościami? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo w poniższym artykule!
Czym są dna moczanowa i cukrzyca?
Dna moczanowa to zapalenie stawów w organizmie. Powstaje ona jako następstwo odkładania się kryształków moczanu sodu w danej części ciała. Najczęściej zapalenie dny moczanowej powstaje i jest odczuwalne w następujących częściach ciała:
- podstawa dużego palca w nodze
- w stawie kolanowym
- w stawie kciuka
- w stawie barkowym
- w stawie kręgosłupa
Do najczęstszych objawów powstania dny moczanowej w organizmie zalicza się przede wszystkim:
- silny ból w tej części ciała, w której aktualnie występuje stan zapalny
- zaczerwienienie w części ciała, gdzie jest stan zapalny organizmu
- występowanie obrzęku
- bardzo duże problemy w chodzeniu, jeśli stan zapalny dotyka palców u nogi
- problemy pojawiają się również, jeśli np. chcemy założyć buty, wówczas pojawia się ogromny ból
- ból na jakikolwiek dotyk miejsca, gdzie występuje stan zapalny
Zobacz również: Objawy cukrzycy typu pierwszego I
Z kolei cukrzyca, to choroba, której podstawową cechą charakterystyczną jest występowanie podwyższonego stężenia glukozy w danym organizmie. Przyczyny występowania cukrzycy są bardzo złożone i zróżnicowane, w zależności od problematyki danego organizmu. Dla wielu osób, u których diagnozuje i wykrywa się cukrzycę, okazuje się to kompletnym zaskoczeniem, gdyż wcześniej nie występowały jakiekolwiek objawy. Cukrzyca zalicza się grupy tak zwanych chorób metabolicznych. Objawy występowania cukrzycy w danym organizmie to przede wszystkim:
- częsty głód i zwiększona chęć zjedzenia czegoś
- częstsza potrzeba oddawania moczu nocą
- zwiększona suchość w ustach
- utrata masy ciała
- zdecydowane osłabienie organizmu
- większe zmęczenie organizmu
- zdecydowanie zwiększone problemy z koncentracją
- zwiększone oddawanie moczu w czasie dnia
- zdecydowanie zwolnione gojenie się ran w organizmie
- występowanie mrowienia w rękach
- znacznie większe pogorszenie wzroku
Jeśli chodzi o przyczyny występowania choroby cukrzycy, obecnie, w medycynie wyróżnia się dwa charakterystyczne typy:
– typ 1 – cukrzyca występuje jako choroba w danym organizmie jako automatyczna przyczyna autoimmunologiczna. Przyczyny autoimmunologiczne nie są obecnie znane, główne ich prognozy odnoszą się do czynników: zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Tego typu schorzenie występuje zaledwie wśród 10% zdiagnozowanych przypadków.
– typ 2 – występuje najczęściej, bo aż w 90% zdiagnozowanych przypadków. Występuje wówczas nieprawidłowe działanie tkanek organizmu na insulinę w ciele człowieka. Pomimo faktu, iż komórki w sposób prawidłowy wydzielają hormon przez trzustkę, to komórki nie potrafią na to zareagować i nie dochodzi wówczas do wydzielania glukozy z krwi organizmu. Rezultatem tego jest zwiększona ilość cukru jak i insuliny w organizmie. Dodatkowo, dochodzi do zwiększenia cholesterolu we krwi.
Zobacz również: Jak obniżyć poziom cukru w organizmie?
Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej i cukrzycy?
W przypadku występowania dny moczanowej w organizmie, należy stosować następującą dietę:
- produkty zbożowe
- soki owocowe, jak i warzywne
- liczne herbaty owocowe i ziołowe
- kawa zbożowa
- ryby typu „chude” ( głównie dorsz i mintaj)
- poszczególne ryby typu „tłuste” – między innymi sardynki, szproty i śledzie – należy zdecydowanie ograniczyć
- nasiona strączkowe suchych roślin – również należy ograniczyć
- można pić gorącą czekoladę, a także kakao – lecz w umiarkowanych ilościach
- ograniczyć tłuste jedzenie, w szczególności fast foody i potrawy w grilla
- należy zdecydowanie ograniczyć alkohol, szczególnie różnego rodzaju piwa
- należy zmniejszyć spożywanie tłustego nabiału, do którego zaliczają się przede wszystkim: śmietana, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe i różnego rodzaju sery topione
- należy w zdecydowanym umiarze i do absolutnego minimum jeść tłuste mięso
Z kolei, jeśli chodzi o przypadek cukrzycy, należy za priorytet postawić sobie następujące składniki odżywcze:
- picie mleka krowiego
- ciecierzyca i soczewica
- napoje roślinne
- twaróg chudy
- różnego rodzaju kefiry pitne
- groch i fasola – zarówno w formie gotowanej jak i z puszki
- jogurt naturalne
- jajka – w każdej formie – gotowane, jajecznica, omlet
- należy ograniczyć picie napojów gazowanych
- należy ograniczyć jedzenie posiłków słodkich
- należy ograniczyć spożywanie ziemniaków, gotowanej dyni, owoców suszonych słodzonych czy też słodzonych smakowych jogurtów i innych przetworów mlecznych
Zobacz również: Dlaczego warto sięgać po kawę?