Przez wielu niedoceniana, uznawana wręcz za niepotrzebną, jednak czy zdajemy sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości pokrzywy? Zawiera witaminy A, K, B2, C oraz wiele makro i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód. Poprawia nasz nastrój i reguluje metabolizm. Jest ona bardzo niepozorna, a mimo wszystko pomaga nam dbać o zdrowie. Wiosną organizm każdego z nas jest osłabiony, warto więc pić herbaty ze świeżych liści pokrzywy. Zimą natomiast lepiej korzystać z suszonej. Można z niej robić również napary. Często dodaje się ją do różnych potraw, przez wzgląd na związki, które posiada.
Właściwości pokrzywy
Poprawiają one pracę trzustki, wątroby oraz żołądka. Pomaga w leczeniu chorób układu moczowego. Usuwa mocznika z organizmu, więc ma zbawienne działanie dla osób cierpiących na kamienicę nerkową. Pomaga także w powrocie do dobrej sylwetki. Właściwości lecznicze pokrzywy dotyczą także działania w obrębie zaburzeń krążenia i problemów skórnych. Przyspiesza nasz metabolizm, a także oczyszcza układ trawienny, jest pomocna przy biegunkach, nieżycie żołądka i jelit. Przeciwdziała osłabieniu i anemii, gdyż wpływa na produkowanie czerwonych krwinek. Obniża poziom cukru we krwi, leczy choroby skóry głowy oraz ma właściwości odkażające. Łagodzi stres, więc jest idealny dla osób, które łatwo się denerwują. Ma bardzo charakterystyczny smak. Nie każdemu on jednak odpowiada. Można więc go zmieszać z miętą. Osiągnie się wtedy dodatkowe właściwości, dzięki zawartości drugiego zioła.