Witamina D najczęściej kojarzona jest ze zdrowymi i mocnymi kośćmi, a także z profilaktyką krzywicy i osteoporozy. Niewielu z nas jednak wie, że witamina D zapobiega również choroby krążenia, cukrzycę, a nawet raka. Witamina D powinna znaleźć się również w diecie osób, które chcą nieco schudnąć, ponieważ pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Czym jest witamina D?
Witaminę D można określić jako grupę chemicznych związków:
- witaminy D1 (kalcyferolu),
- witaminy D2 (ergokalcyferolu)
- witaminy D3 (cholekalcyferolu)
Witaminy te rozpuszczalne są w tłuszczach, a następnie z organizmu wydalane wraz z potem oraz moczem. Magazynowane są jedynie w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej.
Witamina D a kości i zęby
Najważniejszym zadaniem witamint D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej a także mineralizacji tkanki kostnej. Minerały te są niezbędne aby prawidłowo funkcjonował układ kostny i zęby. Oczywiście warto pamiętać, że regularne przyjmowanie witaminy D redukuje ryzyko złamań osteoporotycznych. Jeżeli w organizmie występuje niedobór witaminy D wówczas to może dojść do zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu. Konsekwencją są bardzo groźne choroby na przykład krzywica, osteopenia i osteoporoza.
Witamina D a nowotwory
Witamina D zapobiega również rozwojowi raka, a przede wszystkim raka:
- prostaty,
- sutka,
- jajnika,
- płuc,
- czerniaka
- jelita grubego
Hamuje namnażanie się komórek rakowych, a także wspiera namnażanie naczyń krwionośnych, które uniemożliwiają rozwój guza. Dodatkowo przyczynia się do śmierci komórki rakowej w organizmie.