Uwielbiasz słodycze i nie jesteś w stanie zrezygnować z ich jedzenia? Poznaj sprytne sposoby na ograniczenie ich kaloryczności, bez szkody dla smaku.
Choć tylko część osób zdaje sobie z tego sprawę, słodycze potrafią silnie uzależnić. Niemniej jednak jest to jedno z przyjemniejszych uzależnień – przynajmniej w kwestii walorów smakowych. Niestety, w zdecydowanie gorszym świetle prezentuje się sprawa ich kaloryczności. W końcu jedna kostka mlecznej czekolady zawiera w sobie ok. 50 kcal. Czym wobec tego zastąpić słodycze? Oto moje propozycje na słodkie – i co najważniejsze – niskokaloryczne produkty, które zaspokoją chęć jedzenia słodyczy bez szkody dla Twojej sylwetki.
Batony białkowe
Batony białkowe nie mogą poszczycić się symboliczną zawartością 0 kcal, ale – pomimo wszystko – zawierają one o wiele mniejszą ilość kalorii, niż ich tradycyjne, klasyczne odpowiedniki. O ile mniejszą? Wartość ta uzależniona jest od konkretnego produktu, jednak z reguły różnica wynosi ok. 150 kcal na 100 g wyrobu. Warto zauważyć, że batony białkowe są nie tylko mniej kaloryczne, ale dodatkowo również o wiele zdrowsze; w ich składzie znajdziesz bowiem nie tylko spore ilości białka, ale także innych, wartościowych składników, takich jak np. błonnik.
Stevia
Stevia to niskokaloryczna substancja słodząca, która – w odróżnieniu od zwykłych słodzików – nie zawiera w swoim składzie domieszek szkodliwego dla zdrowia aspartamu. W praktyce jest to więc rodzaj naturalnego słodzika, pozyskiwanego z liści rośliny Stevii. Co ciekawe, stevia jest nawet o 300 razy słodsza od zwykłego cukru. A zawartość kalorii? Ok. 350 kcal w 100 g czyli zaledwie o 50 kcal mniej, niż w przypadku zwykłego cukru. Gdzie w takim razie miejsce na odchudzanie? Jak już wspominałem, stevia potrafi być nawet o 300 razy słodsza od cukru, co w praktyce oznacza, że przykładowo – 1 łyżeczka stevii z powodzeniem zastąpi… 300 łyżeczek cukru.