Na temat jajek istnieją różne opinie. Czy są zdrowe i czy mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Warto się nad tym zastanowić. Zapewne większość z nas lubi ich smak i często dodaje je do różnych dań. Są one powszechnie używane do pieczenia, gotowania, smażenia, itp. Zaczęto jednak dużo mówić o tym, że zawierają cholesterol. Ile w tym prawdy? Pewne jest jedno, nie powinniśmy jeść jajek w nadmiarze. Wszystko, co się nadużywa, może nam zaszkodzić. Powinniśmy o tym pamiętać.
Bogactwo witamin w jajkach
Jajka są wręcz złożem różnych witamin. Są bogate w białko, są również źródłem witaminy A, E, D, K, witamin z grupy B, ,fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnesu, sodu, selenu, miedzi, cynku. Żółtko chroni nas przed promieniowaniem UVA i UVB, ale zapobiega także zwyrodnieniom plamki żółtej i wpływa na poprawę naszego widzenia. Jajka są stosunkowo kaloryczne, szczególnie żółtko. Musimy jednak pamiętać o tym, że zawiera spore ilości różnych „dobrych” tłuszczy, m.in. OMEGA 3 oraz OMEGA 6. Ogólnie Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że spożywanie dziesięciu jajek tygodniowo nam nie zaszkodzi, więc spokojnie w takiej ilości możemy je zjadać. Warto wspomnieć, że jajka mogą jeść osoby będące na diecie lekkostrawnej.
W zależności od sposobu przygotowania mogą być one dużo lżej strawne, np. jajko przygotowane na parze czy też ugotowane na miękko. To smażone czy też ugotowane na twardo będzie się ciężej trawić Spór nie jest rozwiązany, jednak można jeść jajka bez większych obaw o zdrowie, o ile nie będziemy przekraczać zalecanej tygodniowej ilości.
My uwielbiamy jajka w każdej postaci, w niedziele na śniadanie jest zawsze jajecznica z szczypiorkiem i boczkiem – dzieci uwielbiają 🙂