Kamica żółciowa jest chorobą związaną z drogami żółciowymi. W chorobie tej mamy do czynienia z tworzeniem się złogów w drogach żółciowych oraz pęcherzu żółciowym. Owe złogi są nazywane kamieniami, chociaż nie zawsze mają one postać kamieni. Przede wszystkim na ich powstawanie wpływ mają takie zjawiska jak zastój żółci oraz jej zagęszczanie. Początek kamicy żółciowej to zazwyczaj brak tolerancji takich produktów jak mleko, czekolada czy też jajka.
Pokonaj problem
Dodatkowo po spożyciu posiłku mamy do czynienia z pojawieniem się uporczywego bólu po prawej stronie podbrzusza. Przy tym możemy mieć do czynienia z nudnościami oraz wymiotami. Kolejnym etapem jest bardzo silny atak bólu, który bardzo często następuje w nocy. Towarzyszy mu gorączka oraz dreszcze i jednocześnie też ów ból jest bardzo trudny do wytrzymania. Tym samym w takiej sytuacji zazwyczaj wzywane jest pogotowie ratunkowe. Zdiagnozowanie kamicy żółciowej nie jest niczym trudnym. Lekarz na podstawie występujących objawów bardzo szybko jest w stanie stwierdzić, z czym mamy do czynienia. Niemniej jednak, aby móc potwierdzić podejrzenia, wykonuje się badanie ultrasonograficzne.
Leczenie kamicy żółciowej sprowadza się do wykonania operacji chirurgicznej polegającej na usunięciu woreczka żółciowego wraz z występującymi w nim złogami. Operacja ta zazwyczaj jest obecnie wykonywana metodą laparoskopową, dzięki czemu pacjent znacznie szybciej wraca do pełni zdrowia. Jeśli jednak chcemy jej uniknąć, warto zwracać uwagę na swoją codzienną dietę.