miod
Dieta

Miód czy cukier?

O cukrze mówi się, że to biała śmierć. Wiele osób zatem sięga po miód będąc przekonanym, że to samo zdrowie. W rzeczywistości jednakże warto sobie zadać pytanie o to czy rzeczywiście miód jest taki zdrowy, a cukier taki zły? Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma substancjami słodzącymi? Przede wszystkim należy wskazać na to, że zarówno miód jak i cukier są substancjami stanowiącymi węglowodany. W obu przypadkach będziemy także mówili o fruktozie oraz glukozie jako dwóch podstawowych cukrach znajdujących się w nich obu Zarówno w odniesieniu do jednego jak i do drugiego produktu będziemy mówili o szybkim rozkładzie w ludzkim organizmie, co z kolei może mieć wpływ na wystąpienie skoków poziomu cukru we krwi człowieka.

Nadmierna ilość słodkości

Przede wszystkim należy jednakże podkreślić, że jedzenie nadmiernej ilości cukru, miodu jak i każdej innej substancji słodzącej jest niewłaściwe i tym samym może przyczynić się do rozwoju różnorodnych chorób. Między innymi mowa jest o otyłości, chorobie Alzheimera, o nadciśnieniu tętniczym, przyspieszeniu demencji czy też innego rodzaju zmianach w funkcjonowaniu ludzkiego mózgu. Dlaczego więc powszechnie uważa się, że miód jest lepszym wyborem od cukru? Jest to słuszne stwierdzenie. Wprawdzie miód również jest cukrem i może wpływać na podniesienie poziomu cukru we krwi, ale jego indeks glikemiczny jest niższy, a tym samym stopień, w jakim wpływa on na wahania poziomu cukru, jest niższy. Z drugiej strony miód jest od cukru bardziej kaloryczny. Jeśli jednak mielibyśmy zestawić ze sobą wszelkie korzyści płynące ze stosowania cukru vs miodu, to miód zdecydowanie wygrywa. Chodzi mianowicie o korzyści zdrowotne, jakie posiada miód, a tych można wymienić co najmniej kilka.

Przewaga miodu

Przede wszystkim w miodzie będziemy mieli obecne pewne ilości różnych minerałów pozytywnie wpływających na ludzkie zdrowie. Mowa jest chociażby o zawartości potasu, wapnia oraz cynku. Poza tym również w miodzie możemy zetknąć się z określoną ilością tak bardzo potrzebnych ludzkiemu organizmowi witamin. Chodzi o witaminę C, witaminę B1, B2, B3, B5 oraz B6. Ilość tych witamin w miodzie jest oczywiście znikoma, a więc nie można mówić o miodzie jako o produkcie, który zapewni człowiekowi wystarczającą ich ilość. Jak można wywnioskować z przeprowadzonych badań naukowych, spożywanie miodu jest korzystne w sytuacji, w której mamy do czynienia z infekcją górnych dróg oddechowych. Miód zmniejsza częstotliwość kaszlu, łagodzi inne objawy związane z infekcją. Jednocześnie też miód bardzo korzystnie działa w sytuacji, gdy mamy do czynienia z oparzeniami czy też w stosunku do procesu gojenia ran. Jeśli więc zestawić ze sobą cukier oraz miód to w sposób zdecydowany trzeba rzeczywiście wskazać na ten drugi. Nie można przesadzać ze słodzeniem i nie odczuwać żadnych konsekwencji. W pewnym momencie się one na pewno pojawią. Na pewno jednak jeśli już będziemy słodzić ciasta, napoje gorące, kawę, herbatę, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po miód mający jakieś konkretne korzyści zdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.